Goedkoop stoken met graan of hout

2 maart 2017

Met zijn bedrijf Hotcare leveren ze verwarmingsinstallaties die nu eens niet gestookt worden op olie of gas, maar op graan of geperste houtkorrels. Alex van Olst is al een half jaar druk in de weer met de nieuwe mogelijkheid voor voordelig verwarmen. “Het bestaat al jaren in verschillende landen”, vertelt hij. “Bij zo’n negenduizend euro aan gas wat verstookt wordt, is het al interessant om over te stappen. De brandstof, of het nu graan of hout is, kost de helft van gas en zo is in drie jaar de investering eruit en wordt het geld verdienen. Eigenlijk begint het verdienen al meteen want de rekeningen zijn nog maar de helft.

Het is overigens niet zo dat al het gas wegmoet. We leggen het ernaast aan. Mocht men willen switchen tussentijds, dan ligt de gasinstallatie er ook gewoon. Maar wie een keer begint met de nieuwe vorm van stoken, wil niet meer terug. Het lijkt wel een nieuwe manier van stoken, maar het gebeurt zoals gezegd in de ons omringende landen al jaren. Maar omdat we gas hebben gebruiken we dat en kijken we niet gauw verder naar andere mogelijkheden.

Maar met de huidige prijzen is het helemaal interessant geworden om rond te kijken en zeker naar stoken met andere brandstoffen. Slechts de helft aan directe kosten en de investering er in drie jaar uit met een apparaat dat veel langer mee gaat is zeer aantrekkelijk. Voor landbouw is het helemaal interessant, zoals de mesterijen. Die hebben veel warm water nodig en zo kunnen ze fors besparen want aan de inkomstenkant wordt het wel steeds minder en de kostenkant stijgt en dat is nu te doorbreken,” aldus de enthousiaste Hulshorster ondernemer die ook wenkbrauwen ziet fronsen als er gesproken wordt over het verbranden van graan.

Zomaar voedsel verbranden terwijl in delen van wereld geen eten is, is dat niet een beetje vreemd? “Het gaat niet om het verbranden van consumptiegraan. Het gaat om afgekeurd graan, graan voor veevoer en dergelijke. Er is in Europa veel tarwe wat niet voor consumptie geschikt is, wat deels ook weggegooid wordt en nu dus als brandstof kan dienen. Het andere voordeel van graan is dat het een continu jaarlijks proces is en dat graan ook nog verbouwd kan worden als het land al wat opgebracht heeft met andere teelt, of op braak liggend land. Het graan kan dus jaarlijks verbouwd worden. Hout heeft het nadeel dat het lang moet groeien en dan gekapt moet worden en dan weer opnieuw aangeplant. We zien nu op meer plaatsen dat landbouwproducten als brandstof ingezet worden, denk maar aan het koolzaad die als brandstof in auto’s gebruiktkan worden.

Maar het gebeurt dat klanten principiële bezwaren hebben met het verbranden van graan, van voedsel, we leveren dan ook gewoon hout om te verbranden”, aldus Alex van Olst, die heel gedreven met de brandstofbesparing bezig is. Hij is erg in zijn nopjes dat hij dealer van de branders is en heeft bij een bedrijf aan de Bredeweg in Hulshorst een opstelling geleverd die in de praktijk te bezichtigen is. En waar ze ook verschillende vernieuwde brandstoffen die geleverd worden, uitgebreid testen. Hij vertelt graag meer over het nieuwe, voordelige verwarmen voor grootverbruikers.