Goedkoop stoken met houtchips/houtpellets

2 maart 2017

Met zijn bedrijf Hotcare leveren ze verwarmingsinstallaties die nu eens niet gestookt worden op olie of gas, maar op houtchips of geperste houtkorrels. Alex van Olst is al jaren druk in de weer met de nieuwe mogelijkheid voor voordelig verwarmen. “Het bestaat al jaren in verschillende landen”, vertelt hij. “Bij zo’n negenduizend euro aan gas wat verstookt wordt, is het al interessant om over te stappen. De brandstof, of het nu houtchips of houtpellets is, kost 40-70% van gas en zo is in drie jaar de investering eruit en wordt het geld verdienen. Eigenlijk begint het verdienen al meteen want de rekeningen zijn nog 40-70%.

Het is overigens niet zo dat al het gas weg moet. We leggen het ernaast aan. Mocht men willen switchen tussentijds, dan ligt de gasinstallatie er ook gewoon. Maar wie een keer begint met de nieuwe vorm van stoken, wil niet meer terug. Het lijkt wel een nieuwe manier van stoken, maar het gebeurt zoals gezegd in de ons omringende landen al jaren. Maar omdat we gas hebben, gebruiken we dat en kijken we niet gauw verder naar andere mogelijkheden.

Maar met de huidige prijzen is het helemaal interessant geworden om rond te kijken en zeker naar stoken met andere brandstoffen. Slechts de helft aan directe kosten en de investering er in drie jaar uit met een apparaat dat veel langer mee gaat is zeer aantrekkelijk. Voor landbouw is het helemaal interessant, zoals de mesterijen. Die hebben veel warm water nodig en zo kunnen ze fors besparen want aan de inkomstenkant wordt het wel steeds minder en de kostenkant stijgt en dat is nu te doorbreken.