Over Hotcare

Hotcare levert sinds 2005 houtgestookte cv-ketels aan onder meer kalverhouders, kassentelers, pluimveehouders en varkenshouders. Kalverhouders gebruiken de ketel bijvoorbeeld voor het verwarmen van het water waarin het melkpoeder wordt opgelost.

Met hout goedkoper stoken

Degene die willen besparen op de energiekosten, kunnen kiezen voor een houtgestookte verwarmingsinstallatie. Daarmee daalt de energierekening met 50 tot 70 procent.

Hotcare levert sinds 2005 houtgestookte cv-ketels aan onder meer kalverhouders. Die gebruiken de ketel voor het verwarmen van het water waarin het melkpoeder wordt opgelost. De ketels op die bedrijven draaien 365 dagen per jaar 24 uur. Ook bij zeugenhouders en vleeskuikenhouders draaien installaties van Hotcare voor de verwarming van de stallen. Volgens Hotcare kan een houtgestookte cv-ketel in 2 jaar tijd worden terug verdiend. ‘De belangstelling voor de houtgestookte ketels neemt toe’ zegt Hotcare. ‘maar vooral bij zeugenhouders is er nog veel onbekendheid over houtketels voor stallen.’

Werking

de werking van houtgestookte cv-ketel is eigenlijk gelijk aan die van een gewone cv-ketel. De installatie bestaat grofweg uit vijzel voor brandstoftoevoer, een brander, een aanvoer- en retourleiding voor water en een rookafvoerkanaal. In een brander kunnen geperste houtkorrels(pellets) of houtsnippers. De vijzel zorgt voor de aanvoer van het houtproduct naar de brander. Houtpellets kunnen worden aangevoerd vanuit een voersilo en houtsnippers van uit een bunker die met een (mini)-heftruck of –shovel kan worden bijgevuld. De aanvoer van nieuwe brandstof naar de ketel wordt volledig automatisch geregeld. Als de temperatuur in de ketel daalt toe een bepaalde, instelbare temperatuur begint de vijzel weer te draaien. De reiniging van de vlampijp en de bodem van de kachel kan automatisch gebeuren, wat een rendementsverhogend effect heeft. Het koude water dat via de aanvoerleiding door de ketel stroomt, wordt verwarmd en loopt via de retourleiding naar een warmtewisselaar in een tank. Vanuit de tank komt het water van circa 85 graden in een menger waarin de poedermelk voor de kalveren wordt bereid. De warmtewisselaar zet de warmte van de brander over het water in de tank. Bij een houtgestookte ketel voor warme lucht in vleeskuiken- en zeugenstallen wordt het warme water door een radiator gepompt. Met een ventilator wordt koude lucht aangezogen en door de radiator geblazen. De warme lucht die ontstaat wordt vervolgens de stal ingeblazen.

Subsidie mogelijkheden

Lees meer